Charlie Siem
En grotte full av skrot har gjort stjernefiolinist Charlie Siem (29) til den han er.
Publisert: 20.08.2015
1. Dette er musikkgrotten min. Jeg har øvd her i 15 år. Minst. Tusenvis av timer har jeg vært her inne. Jeg har gjennomgått mange stadier. Grotten har gjort meg til den jeg er i dag. Jeg har blitt helt introvert og rar av å være her for mye.
2. Akustikken i dette rommet er ganske død og det er bra. Teppene og alt skrotet absorberer lyden. Fin klang er ikke bra for øvingen. Jeg vil høre alt det dårlige.
3. Det første jeg gjør når jeg står opp er å drikke kokt vann med sitron. Det er min rutine. Ellers synes jeg det er viktig å ikke være stuck i rutiner. Jeg prøver å øve på ulike måter hver dag, ellers går jeg på autopilot. Det er som å spise. Du kan ikke spise det samme hele tiden.
4. Modelloppdragene er som dessert for meg. Å være med i en kampanje, som den jeg gjorde for Hugo Boss, betyr å bli tatt med til New York hvor jeg får henge med fine og gøyale folk en dag. For noen få bilder får jeg masse penger, og det er jo digg!
5. Folk spør meg alltid om fiolinen er som en kvinne. Du kan ikke gi et instrument menneskelige karakteristikker. Det er et verktøy. En vakker og smykkebelagt nøkkel som gir meg muligheten til å åpne døren til fantasiverdenen. Den unike, magiske verdenen av musikk.
6. Det er min Guerni del Gesu fra 1735. Det er et vakker fiolin, og jeg er veldig heldig som har fått spille på den i rundt åtte år nå. Jeg elsker den. Alle cd-ene mine har jeg lagd med dette instrumentet. Vi har reist rundt i verden sammen og jeg har fått et dypt bånd med det. Det har blitt en del av meg.
7. «Relax» er mottoet mitt. Som barn var jeg veldig forknytt. Jeg klarte ikke å slappe av. Etterhvert innså jeg at hvis jeg skulle gjøre mitt beste, på fiolinen og ellers i livet, måtte jeg slippe taket, ikke holde så hardt fast at jeg kunne knuse den.
8. Dette er Niccolò Paganini. Djevelens fiolinist, det var hans varemerke. Han var en stor innovatør. Fant opp nye kraftfulle måter å spille fiolin. Paganini er en av mine største læremestre. Å prøve å spille musikken hans har vært brutalt.
9. Da jeg var barn pleide familien å ha slektstreff på Hurum hvor de voksne arrangerte «Hurumlekene». Jeg fikk dette flagget som premie. Onklene mine sa at Fritjof Nansen hadde det med seg til Nordpolen. Spørs om det er sant, for jeg husker at de også delte ut en dorull som de påsto hadde vært med på samme poltur.
10. Notene gir meg min daglige næring. Vitaminer jeg trenger for å holde meg gående. Dette er Bach. Å spille Bach betyr å øve klang, intonasjon, artikulasjon, buekontroll. Bach er fiolinistens potet.